eLaborate
::: eLaborate options :::
    Show pagebreaks
    Show variations
    Search



    Searchform

    Fulltext search

    Search domain

    Search site
    Search current document

    Letter



    Bijlage no. 2
    Bij no. 1384
    Postscriptum van N. van Reigersberch aan Maria van Reigersberch1. dd. 8 april 1629.

    Joffrou de Groot,

    In Zeelant comende sal vernemen, wat van Borsselen2 ontfangen is ende het overmaecken met de tweehondert guldens voor mij verschooten. De cleederen sal ick verwachten om dagelijckx te dragen naer het fatsoen daer is. Sestyen guldens voor een paer hoosen is mij niet veel, mits sij groot ende goet sijn. Het fatsoen van het behanchsel segt men hier dat de moode niet en is. Overslaet, wat een met rabatten sonder passement soude costen, de sprey daerin gereckent ende raet mij te besten. Tegens dat uE. een fraq maeckt, sal mede een nemen; dat sal sijn als wij beyde gelt hebben.

    Om de costen behoort uE. niet te sien ende u kinderen3 tijt doen winnen. Pieter ende Direck souden het latijn van u man ende Cornelis leeren. Cornelis leert al schickelijck. De botheyt is hier te groot ende de gallardise is gelt waert. Pieter behoort mijns oordeels te studeren om advocaet te wesen. Sijn verstant is goet, wacht? wat geheugen ende het sitten sal hem wel dienen. Soude met een pardecken? te hove connen gaen. Het desseyn van Reael4 is wt. Dan is noch tijt

    488

    om te dencken gelijck mede van Direck. Soo mijn broeder den rentmeester5 wel waer beraden ende uE. de moyte niet ontsaecht, most sijn Pieter oock derrewaert senden. Ick sage garen mijn vrinden wel opgebracht, want het een groot steunsel is voor de familie. Cornelis doet mij wel hoopen. Ick heb brieven van Venetiën gesien, die spreecken van mr Berchouts6 ongeluck ende wert hier geloofft bij de heer Basius7. Joffrou Biscops8 dochter is nog niet getrout. Den raet van de vrienschap met Pol.9 te continueren vinde ick goet, ben oock van dat humeur ende daertoe verobligert door seer groote vrienschap, die ick niet en kan vergeten noch wil vergeten. Heb gisteren uE. gebiedenisse gedaen, die haer aengenaem is geweest. Dese middach ben ick daer noch te gast genoot geweest; hoope die ende alle andere vrienschappen wel te onderhouden, bijsonder met u neeff10, Diocletianus11, Constantius12, Maximianus13. Diocletianus is te Utrecht.

    Met seer grooten haest. Aen Joff. Vosberge14 sal ick de bootschap van de carreen? doen.

    Notes



    1 - Gedrukt Rogge, Br. Maria v. Reigersb., p. 300. Voor het hs. zie no. 1384, p. 32 n. 10.
    2 - Misschien de Zeeuwse dichter Philibert van Borselen (tussen 1575 en 1580-1627), die rentmeester Beooster Schelde was; vgl. de brief van Maria van Reigersberch aan haar broer Nicolaes dd. 24 maart [1629] bij Rogge, Brieven van en aan Maria van Reigersberch, Leiden 1902, p. 182, waarop het hier opgenomen postscriptum een antwoord is.
    3 - Grotius' zoons Pieter, Diederik en Cornelis; laatstgenoemde vertoefde om redenen van studie in het vaderland.
    4 - Laurens Reael; vgl. de brief van Maria, waarnaar boven, in n. 3 verwezen wordt.
    5 - Johan van Reigersberch.
    6 - Zie III, no. 1145, p. 127, n. 3.
    7 - Mr. Johan Basius; zie II, p. 239, n. 1.
    8 - Een dochter van Lysbeth Philips de Bisschop en van Rem Egbertsz. Bisschop te Amsterdam, welke laatste een broer was van Simon Bisschop of Episcopius.
    9 - J. Polyander à Kerckhove, hoogleraar in de theologie te Leiden, en zijn vrouw Catharina Carels; zie de brief van Maria, waarnaar, p. 487 n. 3, verwezen wordt.
    10 - Frederik Hendrik.
    11 - Cornelis van der Myle.
    12 - Jacob Wyts.
    13 - Simon van Beaumont.
    14 - Barbara Panhuys, de vrouw van Caspar van Vosbergen; vgl. de brief van Maria, waarnaar, p. 487 n. 3, verwezen wordt, in fine.