eLaborate
::: eLaborate options :::
    Show pagebreaks
    Show variations
    Search



    Searchform

    Fulltext search

    Search domain

    Search site
    Search current document

    Letter



    2391. 1635 december 13. Aan N. van Reigersberch1.

    Mijnheer,

    De saeck van Stesichorus2 gaet stilleken voort in de stadt van 't rijk3. Meen, datter geen bijeencomste sal sijn, eer de saecke daer wat sal sijn bereit4.

    401

    Men is hier verwondert over het ontloopen van de gevangenen van Maestricht5. 't Is mij leedt, dat over ons Neef6 daerin geclaegt werdt.

    Den hertogh van Rohan7 heeft nae de notable victorie bij Bormio noch wat advantage gehadt bij Morbegno. De cath. Switsers geven pas aen de keisersche ende Spaensche voor tien duisent te voet, ses duisent paerden. De snee sal het effect eenigen tijdt misschien beletten.

    Sedert Galas8 nae de Elsas is om Hagenouw te belegeren ende met Straesburg te handelen, hebben de Fransoisen de geruimde plaetsen ingenomen als Vaudemont, Dieuse ende Sierge, sijnde menende nu voorts te verwinteren bij Toul. 't Is veel, dat die natie, die van impatientie beschuldight werdt, de keiserschen heeft verduirt, daer de incommoditeiten aen beide zijde genoech gelijck waeren. Men meent van des vijands zijde wel thien duisent van siecten sijn gestorven. Aen de Fransche zijde misschien niet minder.

    Den hertogh van Angoulesme9 is nu hier. Men merct de faute, die men overal tegen d'oude regulen heeft begaen in 't verdeelen van het opperste bevel in de armee. Men spreect oock, dat den cardinael de la Valette10 wel hier mocht comen. Soo souden La Force11 ende hertogh Bernhard12 daer in 't gebiet blijven.

    In Picardië geschiet niet dan dat de Croaten branden ende roven.

    Alle wijse luiden in Italië meenen, dat den hertogh van Parme13 hem wel soude mogen beclagen van sich te vroeg geopenbaert te hebben. Hij raect vast in groote schulden ende sal veele van sijne goederen moeten vercoopen.

    Otto, Rijngraef, vicedirecteur aen den Rijn heeft mij een clachelijcken brief geschreven14 van de gestaltenis aldaer. Meent te Straesburg niet wel seecker te sijn, omdat die stadt seer luistert nae de keisersche voorslagen. Mij verlangt te weten, wat men daer oordeelt van het voornemen, soo van de Lely15 als van Claudius16.

    Vaert wel met alle de vrunden. Wij verwachten onse soon Dideric17, tijdinge van Cornelis18 ende de resolutie van Peter19; oock mijne papieren ende de intentie van Cesar20.

    Tot Parijs, den 13 Dec. nieuwe stijl 1635.

    402

    Alsoo de brieven veel onderschept ofte ondersocht werden, sal uE. alle brieven van importantie addresseren aen S.r Heindric Olivier tot Parijs ende een couverte daerom aen Michiel Heus tot Calis21.

    In dorso schreef Van Reigersberch: Broeder de Groot, den 13 Decemb. 1635. Tot Paris. Recepta den 27 Decemb. 1635.

    Notes



    1 - Hs. Amsterdam, UB., coll. RK., H 19 h. Eigenh. oorspr. Niet ondertek.
    2 - Codewoord voor vrede; Van Reigersberch heeft de betekenis erboven geschreven.
    3 - Wenen.
    4 - Het woord staat in cijfercode: 11.85.66.106.68.223.234. met de ontcijfering door Van Reigersberch erboven geschreven.
    5 - Vgl. no. 2361, p. 353.
    6 - Frederik Hendrik; zie voor deze schuilnaam voor de prins J. Fox, Hugo de Groot en de Gravin van Hohenlohe-Langenburg in Nederl. Archievenbl. 1962 1o afl., p. 40.
    7 - Henri, hertog van Rohan.
    8 - Matthias, graaf Gallas, bevelhebber van keizer Ferdinand II.
    9 - Charles de Valois.
    10 - Louis de Nogaret d'Epernon de La Valette.
    11 - Jacques Nompar de Caumont, markies van La Force.
    12 - Bernhard, hertog van Saksen-Weimar.
    13 - Odoardo Farnese, hertog van Parma.
    14 - No. 2363, p. 354.
    15 - Codenaam voor Engeland; Van Reigersberch heeft de betekenis erboven geschreven.
    16 - Codenaam voor Polen; Van Reigersberch heeft de betekenis erboven geschreven.
    17 - Grotius' derde zoon stond op het punt naar zijn ouders terug te keren.
    18 - Hij was door zijn vader naar Duitsland gezonden o.m. om er de Zweedse rijkskanselier Axel Oxenstierna te ontmoeten.
    19 - Grotius' tweede zoon Pieter verbleef om studieredenen in het vaderland.
    20 - Codenaam voor Rotterdam; het betreft de pogingen door Grotius en voor hem ondernomen om zijn achterstallige salaris als pensionaris van Rotterdam alsnog uitbetaald te krijgen.
    21 - Voor deze correspondentie-adressen vgl. no. 2387, p. 394 en n. 5 aldaar.