eLaborate
::: eLaborate options :::
    Show pagebreaks
    Show variations
    Search



    Searchform

    Fulltext search

    Search domain

    Search site
    Search current document

    Letter



    2663. 1636 juli 7. Van N. van Reigersberch1.

    Mon frère,

    Het subyt vertreck van de keyserschen van voor Luyck, Ian de Waert2 met den hartoch van Lottringen3 door Luxemburch, Picolomini4 met prince Thomas5 naer Artois, ende met sulcken haest, dat sij, naer men ons segt, de contributiën van eenyge cleyne plaetsen, die gereet waren, niet en hebben verwacht, geeft achterdencken, dat sij dessein hebben van yet notables tegens Vranckerijck te attenteren, off vrese van een grote invasie wt Vranckerijck te lijden. De Brabantsche advisen seggen ons, dat de meeste macht van den cardinael-infante6 oock naer de Franse frontieren gaet. Den heer van Charnassé7, die vijff dagen heeft gelegen van een continuele coortse, daer hij nu van is verlaten, heeft voor sijn siecte, ende monsieur Brasset8 geduyrende deselffde, aengehouden, dat ons leger mede int velt mochte werden gebracht.

    Mijn heer den prins9 is nu op de been hebbende wel drie weecken ende meer meest het bedde ofte stoel moeten houden. De cappiteynen is aengeseyt haer vaer-

    248

    dych souden houden, de lijste van de wagens gemaeckt ende, soo den viant sijn macht elders meent te wenden, sal dat van hier sonder yet voor te nemen niet aengesien werden.

    Wt de zee hooren wij noch geen tijdyngen dat onse buyssen in haer neerynge hinderynge geschiet; de opinie is oock, dat Engelant tot geen executie van placaet commen sal. Thien Engelsche schepen seyt men sijn naer noorden ende hebben eenyge achterdencken, dat sij het ooge hebben op de Oostindische scepen. Wt Westindiën hooren wij niet.

    Tsestych duysent pont buspoier met een toorn door een blixem binnen Rijnberck gesprongen hebben veel menschen ende meest de huysen van de stat seer beschadycht.

    Den ambassadeur van Venetiën10 doet instantie den heer van Oosterwijck11 niet en werde gerappelleert, eer een ander ambassadeur derrewaerts is gesonden.

    Wij sijn seer verwondert, daer den wint soo goet is, dat in soo lange geen brieven wt Vranckrijck sijn gecommen.

    Ick sal deselffde verwachtende blijven.

    UEd. seer dienstwillygen broeder
    N. v. Reigersberch.

    Desen 7 Iuly 1636.

    Adres: Mijnheer (Mijn)heer de Groot, Raet ende Ambassadeur van Sweden.

    In dorso schreef Grotius: 7 Iuly 1636 N. Reig.

    En boven aan de brief: Rec. 22 Iuly.

    Notes



    1 - Hs. Amsterdam, UB., coll. RK., M 8 i. Eigenh. oorspr. Tesamen met o.m. nos. 2633 en 2651 beantw. d. no. 2686. Gedrukt Rogge, Br. Nic. van Reigersb., p. 285.
    2 - Johan, baron van Werth (1602-1652), veldmaarschalk in dienst van Ferdinand II en van Maximiliaan van Beieren.
    3 - Karel IV, hertog van Lotharingen.
    4 - Ottavio d'Arragona, prins van Piccolomini, hertog van Amalfi, generaal van de cavallerie in dienst van Ferdinand II.
    5 - Tommaso Francesco van Savoye, prins van Carignano.
    6 - Don Fernando; zie IV, p. 412 n. 11.
    7 - Hercule Girard, baron van Charnacé, ordinarius Frans ambassadeur in Den Haag.
    8 - Le sieur Jean Brasset, Frans gezantschapssecretaris in Den Haag.
    9 - Frederik Hendrik.
    10 - Francesco Michiel.
    11 - Willem van Liere, heer van Oosterwijk, gezant van de Republiek in Venetië.