eLaborate
::: eLaborate options :::
    Show pagebreaks
    Show variations
    Search



    Searchform

    Fulltext search

    Search domain

    Search site
    Search current document

    Letter



    6505. 1643 oktober 31. Aan N. van Reigersberch.1

    Mijnheer,

    De coninginne vaert beter ende beter ende heeft belast aen den hertogh van Vendosme2 geene correspondentie te houden in 't hoff ofte in deze stadt, aen den bisschop van Limouges,3 hoewel nae verwant van madame de Senecé, die hier gecomen was om zijne affairen, weer te vertrecken nae zijne kercke; een edelman La Vacherie4 belast vanhier te vertrecken omdat hij geweest was bij monsieur de Chasteauneuf, die ontrent twaelff mijlen vanhier is. Den hertogh van Orleans ende den prins van Condé hebben noch nieuwe gouvernementen in 't hoofd5 ende men spreect van een huwelijck tuschen des hertogh van Orleans' dochter ende den hertogh van Mantua.6 Men will hier menageren over het

    651

    crijgsvolck ende 'tzelve reduceren tot zestichduizent te voet, tweeëndetwintichduizent te paerd, gevende aen deze zes, aen die zeven maendsolden in 't jaer. Zeventichduizent gulden is geëmpl[o]yeert in Champagne om voeder te coopen. Men stelt oock reglementen op de winterquartieren. Vier personen, noch niet catholyck zijnde, hebben hoop van te werden marescaux de France, den marquys de La Force, den vicomte de Turaine, Ranzou ende Gassion.7

    Den hertogh van Anguien werdt binnen drie weecken hier weder verwacht.8 Den marescal Guebrian, hebbende nu bij zich ontrent twaelffduizent, heeft zijne brugge bij Rinau, de Beyerschen de haeren bij Spier, ende gelijck den marescal de Guebrian hoopt te logeren in het Wirtenbergerlant, alzoo zegt Jan de Waert9 dat hij zijne trouppes zoo meent te verstercken dat hij in de voorzomer zal comen in de vijandlijcke landen. Hertogh Carel is te Worms,10 don Melos bij Bergen in Henegouwe, Beck in Lutsenburg, zich wel tevrede houdende dat hij dat landt, Longuy ende Trier heeft connen houden uit de handen der Fransoisen.11

    Wij verwachten hier een ambassadeur van Polen, die eertijds kennisse heeft gehadt met den heer Mazarini.12 Den nuntius van den paus die hier is, genaemt Grimaldi, zijnde bij den paus cardinael gemaekt, heeft den hoet ontfangen van des conincx handt.13 Zes wel geladen schepen uit Spaignie zijn onder Engelsche vlagge gecomen te Havre de Grace. Te Basel is gelt vanhier gecomen voor het Fransche leger.14

    Uit Italië verstaen wij dat Pont de Sture blijft belegert bij de Fransoisen ende gedefendeert door niet meer als 400 soldaten,15 dat zoowel de Barbaryns, gesecoureert door die van Malta, als den hertogh van Toscane haer stercken ter zee, dat de trouppes van Parme ende Modene seer clein zijn, maer de legers van Venetië ende Toscanen groot ende goed, dat de Venetianen Fano op de zee hebben becomen, de Barbarins het casteel van Sint Justino ende eenige anderen.16 Uit Spaignie verstaen [wij] dat Lerida niet en is

    652

    belegert.17 Werdt oock getwijffelt off de tijdingen, die hier breed geloopen hebben, dat bij de Portugezen een groote victorie zoude zijn bevochten18 ende Badajos belegert, waer is.19 Maer men zegt ons dat in Portugael de waerde van alle munte is gehoogt met intentie om 't geldt uit de rijcken van Spaignie derrewaert te trecken.

    Uit Engelant hebben wij niet dat heel nieuw zij, omdat de havenen zijn gesloten, zoo men meent om eenige oproer te Londen ende op andere plaetzen. Maer tevoren hadden wij verstaen dat van twintichduizent Schotten, belooft bij 't nieuwe verbont, zesduizent waeren aengecomen, ende dat men haer Barwyck,20 een stadt op de grentsen van Engelant, in handen had gegeven als pandt voor de somme die haer is toegezegt ende gereedt bij het parlement niet en can werden opgebracht.

    31 Octobris 1643.

     

    Wij verstaen dat don Melos zijn volck gelaeten heeft bij Bergen in Henegouwen, maer zelff is gegaen nae Bruissel. Prince Thomas werdt hier verwacht.21 't Leven van den overleden hertogh van Mommorancy werdt hier uitgegeven.22 Den hertogh van Anguien is met sestich edelluiden binnen Straesburg. De Fransche vloot onder den hertogh van Breszé bij d'eilanden Jeres.23 D'heer de Noyers had garen ambassadeur geweest nae Italië,24 maer heeft zulcx niet connen becomen. De Fransoisen zeggen dat zij den cardinael Rosetti, die te Colen is om de zaecke van de paix, suspect houden.25 Prins Casimir van Polen heeft te Loretto 't habijt van jesuyt aengenomen.26 't Leger van Spaignie in Catelagne is zeer groot, 't leger van Portugal bij Evora. Men wil zeggen dat de Portugezen Valverda in Galisse27 hebben becomen. De Thoscani hebben oock de stadt Celle becomen en benau-

    653

    wen Perusia. Den hertogh van Parma maect eene roiale fortificatie tot Bondeno.28

    Uit Engelant verstaen wij noch dat prins Mauritz Darthmuth heeft ingenomen29 ende dat in de eilanden van Jersei ende Gernesei30 zeer werdt gevochten tuschen de coninclijcke ende de parlamentarissen, yder partij een deel inhebbende van dezelve eilanden. De coninginne-regente van Vrancrijck heeft Montaigu, als van haer gezonden zijnde geweest, door den grave van Harcourt doen eischen van het parlement.31 Maer het parlement weigert zulcx, zeggende dat denzelve Montaigu is gecondemneert geweest bij het parlement met 's conincx consent.

    In dorso schreef Reigersberch: Broeder de Groot, uyt Paris, den 31 Octob. 1643.

    Notes



    1 - Hs. Amsterdam, UB, coll. RK, H 34b. Eigenh. oorspr. Niet ondertek. Beantw. d. no. 6525. Copie, afkomstig uit de briefwisseling van Grotius met P. Spiring Silvercrona, aanwezig te Stockholm, RA, E 1014 (bijlage bij een brief van P. Spiring Silvercrona aan J. Oxenstierna dd. 9 november 1643).
    2 - César de Bourbon, hertog van Vendôme, vader van François de Vendôme, hertog van Beaufort, durfde zijn kasteel van Anet niet te verlaten.
    3 - François de La Fayette, bisschop van Limoges, een van de bisschoppen die in september het hof hadden moeten verlaten. Hij was de oom van Marie-Catherine de La Rochefoucauld-Randan, markiezin van Sénecey, hofdame van de regentesse (Tallemant des Réaux I, p. 928, en Chéruel, Histoire de France pendant la minorité de Louis XIV I, p. 165-166).
    4 - De heer van La Vacherie (La Vacquerie?) zou contact gezocht hebben met de verbannen ‘important’ Charles de l'Aubespine, markies van Chasteauneuf.
    5 - Gaston van Orléans dong tevergeefs naar de waardigheid van gouverneur van Champagne; zie no. 6471. Ook aan het verlangen van Henri II de Bourbon, prins van Condé, om het gouvernement van de Languedoc in het bezit van zijn familie te stellen, werd niet tegemoet gekomen.
    6 - Anne-Marie-Louise van Orléans (‘la Grande Mademoiselle’), hertogin van Montpensier, ging geen huwelijk aan met Karel II van Gonzaga (1629-1665), hertog van Mantua (DBI XX, p. 282-287).
    7 - Op de nominatie stonden Armand de Caumont, markies van La Force, Henri de La Tour d'Auvergne, burggraaf van Turenne, Josias Rantzau, heer te Bothkamp, en Jean, graaf van Gassion. Van de vier kandidaten kregen alleen de burggraaf van Turenne en de graaf van Gassion dit jaar de maarschalksstaf.
    8 - Op maandag 2 november aanschouwde Louis II de Bourbon, hertog van Enghien, aan de Duitse kant van de schipbrug van Erstein naar Ottenheim de passage van de laatste Frans-Weimarsen over de Rijn.
    9 - Het Zwabisch-Beierse leger van François de Mercy en Johan van Werth legerde bij Ettlingen ten zuiden van Karlsruhe.
    10 - Soldaten uit het leger van hertog Karel IV van Lotharingen hadden enkele strategische plaatsen tussen Moezel en Rijn betrokken (Gazette 1643, no. 136, dd. 31 oktober 1643).
    11 - Don Francisco de Melo en de Luxemburgse gouverneur Johan van Beck hadden hun legers in verhoogde staat van paraatheid gebracht. Ondertussen had kardinaal Jules Mazarin aan de nuntius Girolamo Grimaldi opdracht gegeven om aan don Francisco het door hem begeerde Franse paspoort te overhandigen; zie Lettres Mazarin I, p. 450-451.
    12 - De Poolse ambassadeur was vermoedelijk Claudius (of Domenicus) Roncalius, kanunnik van Ermland (canonicus Varmiensis) (Acta pacis Westphalicae; Die kaiserlichen Korrespondenzen I, p. 141, en Die Französischen Korrespondenzen I, p. 56).
    13 - Paus Urbanus VIII had Girolamo Grimaldi, nuntius te Parijs, op 13 juli 1643 tot kardinaal verheven. Deze gebeurtenis werd op 28 oktober met passende luister in Parijs gevierd (Gazette 1643, no. 137, dd. 31 oktober 1643). Een klein jaar later nam de kardinaal in Rome de eretekenen in ontvangst (Gauchat, Hierarchia catholica IV, p. 25-26).
    14 - Het geld zou op 29 oktober overgebracht worden naar het hoofdkwartier van maarschalk Guébriant in Erstein (Episodes Guébriant, p. 376).
    15 - Op 28 oktober trokken eenheden van het Frans-Savoyaardse leger de plaats Pontestura (tussen Trino en Casale) binnen (Claretta, Storia della Reggenza II, p. 44-45).
    16 - Soldaten van paus Urbanus VIII (Maffeo Barberini) boekten enige successen in de strijd tegen het leger van groothertog Ferdinando II van Toscane in de buurt van Sansepolcro en Città di Castello (het kasteel van San Giustino en de plaats Celle (Selci?)) (Gazette 1643, no. 137, dd. 31 oktober 1643).
    17 - De Spanjaarden bleven Lérida bedreigen. Op 18 oktober was de Franse onderkoning Philippe, graaf van La Mothe-Houdancourt, weer naar het front aan de rivier de Cinca teruggekeerd.
    18 - De Gazette 1643, no. 139, publiceerde in de ‘extraordinaire du V novembre’ een verslag van ‘La reprise de la ville de Salvaterra sur les Castillans, par les Portugais’.
    19 - Koning Jan IV van Portugal volgde in Evora de strijd aan het front bij Badajoz (Gazette 1643, no. 137, dd. 31 oktober 1643).
    20 - In afwachting van de toegezegde Engelse subsidie hadden de Schotse bondgenoten alvast de noordelijke havenstad Berwick upon Tweed in bezit genomen (CSP Ven. 1643-1647, p. 28).
    21 - Prins Tommaso Francesco van Savoye werd in de avond van de 7de januari 1644 het Louvre binnengeleid.
    22 - Maarschalk Henri II († 30 oktober 1632), hertog van Montmorency, broer van Charlotte-Marguerite, prinses van Condé, was in 1595 te Chantilly geboren. Gouverneur van de Languedoc sinds 1613. In 1632 raakte hij betrokken bij een samenzwering van Gaston van Orléans. De opstandelingen werden bij Castelnaudary verslagen door Henri (1575-1632), graaf van Schomberg. De ongelukkige hertog viel in handen van zijn politieke tegenstander Richelieu. Nog in hetzelfde jaar sprak het Parlement van Toulouse het doodvonnis over hem uit; vgl. Simon Ducros, Histoire de la vie de Henry, dernier duc de Mont-Morency, Parijs 1643.
    23 - De vloot van Jean-Armand de Maillé, markies van Brezé, hertog van Fronsac, had de oversteek van Bizerte naar de kust van de Provence (de eilanden van Hyères of ‘Stoechadae’) gemaakt.
    24 - De gewezen staatssecretaris François Sublet de Noyers ambieerde de plaats die kardinaal Jules Mazarin in september had toebedeeld aan Melchior Mitte de Chevrière-Miolans, markies van Saint-Chamond (Chaumond) (Lettres Mazarin I, p. 453-454 en p. 505).
    25 - Carlo Rossetti (1614-1681), nuntius te Keulen, had in juli 1643 de benoeming tot kardinaal-legaat ter vredesconferentie ontvangen (Pastor, Gesch. Päpste XIII 1, p. 496-497, en Acta pacis Westphalicae; Die Französischen Korrespondenzen I, p. 128).
    26 - Jan Kazimierz (1609-1672), halfbroer van koning Wladislas IV van Polen, trad op 23 september in de bedevaartsplaats Loreto toe tot de Sociëteit. Op 28 mei 1646 ontving hij de kardinaalshoed. Twee jaar later deed hij afstand van zijn kerkelijke waardigheden en vertrok naar Polen om de troon te bestijgen (Gazette 1643, no. 137, dd. 31 oktober 1643, en A.S. Radziwiƚƚ, Memoriale III, p. 147).
    27 - Valverde de Leganés in Extremadura (en niet zoals bij Grotius: in ‘Galicië’).
    28 - Stellata en Bondeno, de twee bolwerken van waaruit Odoardo Farnese, hertog van Parma, zijn conflict met paus Urbanus VIII over de rechten op het hertogdom van Castro uitvocht.
    29 - Prins Moritz van de Palts gebruikte de haven van Dartmouth als uitvalsbasis voor de verovering van de laatste parlementsgezinde havensteden in het zuidwesten van Engeland (CSP Ven. 1643-1647, p. 33-34 en p. 37).
    30 - Op de eilanden Jersey en Guernsey hielden de koninklijken nog stand in enkele versterkte huizen.
    31 - Walter Montaigu (Montacutius), die in het gezelschap van de nieuwe Franse ambassadeur Henri de Lorraine, graaf van Harcourt, de reis naar Engeland had gemaakt, was door soldaten van het Parlement in Rochester gearresteerd en naar de Tower overgebracht. Zodra het slechte nieuws het Franse koninklijke hof bereikte, gaf de regentesse haar ambassadeur in Londen opdracht om protest aan te tekenen (17 oktober 1643) (Lettres Mazarin I, p. 421-423, p. 428 en p. 433-434).