eLaborate
::: eLaborate options :::
    Show pagebreaks
    Show variations
    Letter



    1137. 1627 februari 27. Aan N. van Reigersberch1.

    Mon frère,

    Gelijck ick uE. dicmael voor desen heb geprotesteert, ons aenhouden om eens te weten, wat wij daer te wachten hebben en comt niet uyt eenige twijffeling nochte van de oprechticheyt van uE. affectie, daervan wij ontallijcke bewijsteeckenen hebben, nochte van de sinceriteyt van uE. advysen, in dewelcke wij geen onseeckerheyt en vinden anders als die comt door de onseeckerheyt van de tijden; maer dat ick becommert ben in een saecke, dye mijne familie ende posteriteyt soo hooch betreft, moet niemant vremdt duncken. De redenen, dye mij porren om eenig finale resolutie te nemen, can uE. uyt mijn voorgaende schrijven2 ende uyt de gelegentheyt der saecken genoech afnemen. Ick heb negen jaeren patientie gehadt, niet sonder veele wederwaerdicheyt, die ick lang versteecken heb op hoope van redres, maer heeft mij noyt soo zeer gedruckt dan sedert ick mij hyer veracht vinde, omdat C.3 mijne saecke niet en behartight dan met een crachteloose genegentheyt, daer ick dagelijcx hem ende zijne actiën heb voorgestaen, geen haet ontzyen, om de affectie tot het lant mij niet en heb willen verclaeren ten dienste van Vrancrijck, daer men mij versocht, al op hoope van daerdoor de verstorvene affectiën op te wecken. Can dat alles niet helpen ende moet ick noch lijden, ick en sal niet anders daerop seggen dan dat Godt sal oordeelen tusschen de verdruckten ende tusschen de verdruckers ende tusschen

    117

    denghenen, dye de verdruckte connende helpen niet genoech en willen, maer haer buyten houden, 't welck ick, toen daer questie was van een goede saecke voor te staen, noyt en heb gedaen. 't Langsaem veranderen der magistraten can ick niet verwachten. Mijne kinderen worden groot ende is van noode, dat wij wat meer daervoor doen als voor desen.

    Wat de saecken hyer belanght, ick heb uE. voor dese geadviseert, dat monsr. de Rotelyn4 aen d'Espesse5 sal succederen, maer ick mercke seeckerlijck, dat hij hem sal houden nae de tijdt en de sterckste helpen. Veele menen, dat de vrees voor de Engelschen sal beletten het desseing op Rochelle. Evenwel heeft Vrancrijck geen ongelijck haer wat stercker te maecken ter zee om te minder onderworpen te zijn de verachting van de nabuyren in dat stuck. De verificatie van het contract van Lemours6 heeft gewacht nae het sluyten van de Assemblée des Notables, dye nu scheyt. De luyden, dye haer naem daerin hebben laeten gebruycken, zijn de bequaemste niet, maer bequaeme directeurs souden connen de saecke goed maecken ende mij is aengeboden acte van den coning van vrijheyt binnenshuys voor deghenen, dye hyer soude willen comen. Evenwel dit alles en geeft mij geen lust hyer te blijven, maer veeleer te dencken op een andre retraicte, daerop ick niet wel lange en can uytstellen yet te besluyten. UE. adviseert mij niet particulierlijck op den voorslagh van Luyck7. Stoutenburgh8 wordt in Brabant wel aengesyen ende wel getracteert. UE. heeft reden genoech om van neeff Vosbergen9 te dissideren. Ick sal verlangen te verstaen, wat discoursen hij houdt ende off dye accorderen met de voorgaende van Campaen10. Ick bedancke zeer de heer B.11 van zijn goede advysen, soo door uE. als door van Mede12 mij medegedeelt. Hij oordeelt wel, dat hyer geen vastigheyt en is.

    Vaert wel ende doet soo 't uE. gelieft. Onse gebiedenisse aen alle, dye niet quaed en zijn. Want goeden sijn daer weynigh is.

    Den XXVII Februarii XVIcXXVII.

    UE. dienstwillige ende zeer geobligeerde broeder
    H. de Groot.

    De secretaris van monsr. d'Espesse13 is hyer extraordinaris afgevaerdicht

    118

    uyt vrese van trefves. Den cardinael14 maeckt geen werck van d'Espesse. Hij wordt alleen gemaintineert om Defiats15 wil.

    Adres: E. Erntfeste Hoochgeleerde Heere Mijn heer Mr. Nicolaes Reigersberg, raedt in den Hoogen Raidt in Holland. In 's Gravenhage.

    Notes



    1 - Hs. U.B. Amsterdam, coll. R.K. H8j. Eigenh. oorspr.
    2 - No. 1134.
    3 - Cousijn, d.i. Frederik Hendrik.
    4 - Zie no. 1134.
    5 - Zie II, p. 334, n. 3.
    6 - Het betreft de stichtingsacte van een handelscompagnie onder de naam La Nacelle de Saint-Pierre fleurdelisée, welke op 29 mei van dit jaar werd verleden op het kasteel van Limours, het verblijf van De Richelieu. Een der ondertekenaars was Nicolaes Schapecaes de Witte, die meermalen in verband met de plannen van de kardinaal dienaangaande Grotius had benaderd (zie o.a. no. 1062), hetgeen trouwens De Richelieu ook zelf had gedaan, al in 1626; zie no. 1075. Men zie [Denis-Louis-Martial] Avenel, Lettres, Instructions diplomatiques et Papiers d' État du Cardinal de Richelieu (Collection de Documents inédits sur l'Histoire de France, publiés par les soins du Ministre de l'Instruction publique. Première Série. Histoire politique). Paris MDCCCLIII-MDCCCLXXVII, t. VIII p. 195.
    7 - Zie no. 1125.
    8 - Willem van Stoutenburg, zoon van Johan van Oldenbarnevelt; zie II, p. 281 n. 6.
    9 - Caspar van Vosbergen; hij was een bloedverwant van Maria van Reigersberch, doch behoorde niet tot Grotius' geestverwanten.
    10 - Niet geïdentificeerd.
    11 - Simon van Beaumont?
    12 - Mede of Mehden (vgl, Genesis 2:10) מֵעֵדֶן is hebreeuws voor Wtenbogaerts naam.
    13 - Boutard; hij wordt herhaaldelijk in de brieven van De Richelieu genoemd in verband met aangelegenheden de Republiek betreffende. Zie Avenel, Lettres du Cardinal De Richelieu VIII (register). Hij is wellicht identiek met Charles Boutard, die gezantschapssecretaris te Rome en te Londen is geweest.
    14 - De Richelieu.
    15 - Zie no. 1061, p. 29 n. 10.
    Search



    Searchform

    Fulltext search

    Search domain

    Search site
    Search current document

    [text]
    [text]
    [text]