eLaborate
::: eLaborate options :::
    Show pagebreaks
    Show variations
    Search



    Searchform

    Fulltext search

    Search domain

    Search site
    Search current document

    Letter



    373

    5839. 1642 augustus 15. Aan N. van Reigersberch.1

    Mijnheer,

    't Is t' eenemael noodigh dat zonder eenige uitstel, die niet dan te lang heeft geduirt, alle mijne stucken raeckende Rotterdam met den druck gemeen werden gemaect, zoo om die van Rotterdam te vermaenen van haer debvoir als om anderen te instrueren.2 Mijn laetste schrift tegen Rivet werdt uitgeschreven ende ick zal het aen geleerde personen laeten zien.3 In Hollant zal het weinigh vruchts doen, in Engelant zoo ick hoope veel, oock bij eenigen in Vrancrijck. Eenige bisschoppen hebben mij bedanckt ende zeggen mij te willen helpen.

    De tijdingen van Oost-Indië zijn goed, maer ick en zie noch daer geene confidentie tuschen de Portugesen en de Hollanders.4 Op 't nemen van de Engelsche schepen zullen discoursen vallen.5 Ick heb die questie getracteert ad caput I libri III de Iure belli et pacis.6 Ende de Spaegnaerden hebben dat recht willen gebruicken, nemende de Engelsche schepen die op Spaegnie voeren. De carga van Oost-Indië is goed. Sal te zien staen hoe het gaet met de actiën.

    De churfursten, die haere gedeputeerden hebben te Francfort,7 begeeren de paix, selffs zonder Spaegnie.

    15 Augusti 1642.

    In dorso schreef Reigersberch: Broeder de Groot, den 15 Aug, 1642.

    Notes



    1 - Hs. Amsterdam, UB, coll. RK, H 28i. Eigenh. oorspr. Niet ondertek. Mogelijk tezamen met no. 5840.
    2 - De Autentycque stucken, raeckende de saecke van den heer Hugo de Groot ... (BG no. 889).
    3 - Tegen Rivets Examen animadversionum Hugonis Grotii (BG no. 1180) schreef Grotius in augustus zijn Votum pro pace ecclesiastica (BG no. 1183).
    4 - Reigersberch zal zijn zwager bericht hebben over de toestand in Malakka; vgl. no. 5825.
    5 - Maarten Harpertsz. Tromp had voor de haven van Duinkerken 10 à 12 Engelse schepen aangehouden. Op grond van de overweging dat deze schepen vermoedelijk geladen waren met geld ten behoeve van de Spaanse oorlogvoering, werden zij in beslag genomen en naar Zeeland opgebracht (CSP Ven. 1642-1643, p. 120).
    6 - De iure belli ac pacis III, I, 5.
    7 - In Frankfort arriveerden de eerste afgevaardigden. De officiële ‘Deputationstag’ begon pas op 11 oktober (Foerster, Kurfürst Ferdinand von Köln, p. 225-227).