eLaborate
::: eLaborate options :::
    Show pagebreaks
    Show variations
    Search



    Searchform

    Fulltext search

    Search domain

    Search site
    Search current document

    Letter



    6126. 1643 maart 9. Van P. Spiring Silvercrona.1

    Mijnheere,

    Alhier is men noch beesigh met het examineren van de geleitsbrieven, ende schijnt

    149

    dat men met die den coning van Spaegnie selfs onderschreven heeft, sich wel sal connen laeten begnoegen.2 Van des coniginne aencomste in Engelant en hooren wij noch niet seeckers.3 Ondertussen is men bevreest dat de haven van Nieucastle met parlementsschepen soude mogen beset wesen ende sij daerdoor genoodicht werden wederom terugge te comen.

    Men stroeyt hier wt dat op de Brasilische custen eene rencontre tussen de Portugisen ende de Hollanders soude voorgeloopen sijn,4 ende de Hollanders daerinne schade geleden hebben. Mede word gesegt dat den coning van Spaegnie eenige schepen wt Duinkercken aen den coning van Polen laet toecomen om die van Dansick daermede tot sijnen wille te brengen, welcke schepen de coning van Dennemarcken door conniventie5 soude door de Sond laeten passeren, gelijck dan bericht werd dat al eenige daervan souden gepasseert sijn.

    De ceur-Ceulsche alhier liggende commissarii hebben voor weinig dagen een geschrift aen de heeren Staten-Generael overgegeven. Den inhout daervan is mij noch onbekent;6 sooveel ick verneme souden sij om afscheit en resolutie aenhouden, 'twelck haer niet sal geweigert werden, hoewel sij sich laeten verluiden dat sij nae ontfangene bescheed evenwel hier souden moeten verblijven, also sij van den churvorst van Brandenburg brieven en commissie sijn verwachtende.7

    De lang voorgenomene reductie in de militie heeft nu bij de provintie van Hollant haeren effect genomen,8 ende schijnt bij verre nae niet soo voordeelachtich te wesen als men sich hadde ingebeeldt ende soude het aen de voorschreven provintie meer niet als ontrent 700000 guldens jaerlijcx baeten, ende also Hollant meer als de halve repartitie op sich heeft, can men licht afnemen hoeveel het in alles ontrent sal profiteren.

    Wij en hebben noch geene tijdinge dat Frijburg over is, maer wel dat se in de wtterste noot sijn.9 De nederlage de Wijmerschen geleden door Jan de Weert en bevint sich soo groot niet als men wel geroepen heeft, maer schijnt ter contrari weinig op sich te hebben.10

    Ick verblijve, mijnheere,

    u. Exc.tie dienstwilligste.

    Hage, den 9 Martii 1643.

    150

    Met dese posto hebbe brieven van u. Exc.tie gehad. Die met den voorgaenden sullen aparent verlooren sijn, also ick doens van u. Exc.tie geene hebbe ontfangen.11

    Bovenaan de brief schreef Grotius: Rec. 17 Martii.

    Notes



    1 - Hs. Den Haag, ARA, Eerste afd., coll. Hugo de Groot, aanw. 1911 XXIII no. 13, 123. Niet ondertek. De brief is van de hand van Spirings secretaris Pieter Pels.
    2 - Het op naam van de keizer uitgeschreven formulier van de vrijgeleidebrieven voor de Staatse gevolmachtigden ter vredesconferentie werd op 10/13 februari verstuurd. De 17de februari liet de Franse resident Melchior de Harod de Senevas, markies van Saint-Romain, zijn ambtgenoot Brasset in Den Haag een copie van het Spaanse origineel toekomen (Res. SH, 23, 24, 26-28 februari 1643).
    3 - Koningin Henriëtte Maria bereikte op 4 maart ongedeerd de haven van Bridlington (M.G. de Boer, in TvG 59 (1946), p. 58-60).
    4 - De Portugezen wakkerden opstanden aan in de door de Hollanders bezette kustplaats São Luís do Maranhão (C.R. Boxer, The Dutch in Brazil, p. 146 en p. 161).
    5 - Van Zweedse diplomaten in Duitsland had resident Spiring Silvercrona kunnen vernemen dat de Deense koning in februari aan koning Wladislas IV van Polen had voorgesteld om deze zomer een Deens-Poolse conferentie te houden over de Danziger tol en de Oostzeevaart in het algemeen; vgl. no. 6104.
    6 - Op 25 februari dienden de Keulse gezanten Wilhelm Salentin Ketzgen von Gerritshoven en dr. Lambert Nothen in Den Haag een laatste nota in over de zaak van de demilitarisatie van de Westfaalse Kreits (Aitzema (fo) II, p. 892-894).
    7 - Keurvorst Friedrich Wilhelm gaf zijn commissaris Johann von Norpradt, militair gouverneur van Düsseldorf, bij schrijven van 10/20 februari opdracht om toe te zien dat tijdens de Keuls-Staatse besprekingen de keurvorstelijke rechten op de Kleefse landen gerespecteerd bleven (Urk. u. Act. V, p. 202).
    8 - Op 7 maart viel in de Staten van Holland het besluit ‘dat alle compagnieën staande op de repartitie van haare Edele Groot Mogende, sullen werden gereduceert tot honderd en vijftig ...’ (Res. SH, dd. 7 maart 1643).
    9 - De keizerlijke legeraanvoerder Ottavio Piccolomini verloste op 27 februari de Saksische stad Freiberg van haar Zweedse belegeraars.
    10 - In zijn brief van 2 maart (no. 6114) had de Zweedse resident melding gemaakt van een zware nederlaag die de Beierse generaal Johan van Werth het Frans-Weimarse leger in de buurt van Metzingen zou hebben toegebracht.
    11 - Een nieuwsbrief dd. 21 februari 1643 ontbreekt in de reeks wekelijkse nieuwsbrieven; vgl. nos. 6097 en 6108. Zie voor afschriften van Grotius' nederlandstalige nieuwsbrieven, Stockholm, RA, E 1014 (bijlagen bij brieven van P. Spiring Silvercrona aan J. Oxenstierna).