eLaborate
::: eLaborate options :::
    Show pagebreaks
    Show variations
    Letter



    5143. 1641 april 13. Aan N. van Reigersberch.1

    Mijnheer,

    Op 't oversenden van de Engelsche princesse2 nae Hollant sullen disputen vallen. Doch men meent veele in 't parlement te lichter daertoe sullen connen werden gebracht, omdat de religie van de princesse daerdoor te meer sal sijn verseeckert, die anders door de opbrenginge bij de coninginne, haer moeder,3 eenigh peryckel soude mogen loopen.

    't Is seecker dat de comste van mijnheer den churfurst4 wat retardement heeft gebracht in de Hollandsche affairen, daer sijne Doorluchticheyt instantie gedaen heeft, opdat in 't verbont dat tuschen Engelant ende de Vereenigde Nederlanden gemaect sal werden,5 op sijne saecken gelet magh werden. Maer alsoo den tijd van conferentie tusschen de gedeputeerden van het Palsische ende Beyersche huis6 is geraemt, sal hetselve misschien oorsaecke sijn dat voor dese tijdt in Engellant niet verder als tot het senden van een persoon van aensien7 en sal werden geresolveert.

    Van milord député8 loopen de discoursen verscheiden ende is wel te geloven dat die tachtich getuigen niet al en deposeren van feiten van importantie. Ick meen hij 't peryckel sal ontgaen ende dat de saecke van den eertsbisschop9 sal werden gesleept, dat de bisschoppen sullen blijven in de kerck ende in 't parlement, doch in autoriteit, misschien oock in incomen, wat besnoeit.

    Dat de twee Compaigniën in Nederlant letten op de Baia ende Malacca, is niet vremd. Maer evenwel is het niet oorboir de saecken van Portugael in peryckel te stellen, dewelcken in de eerste twee, drie jaeren harde aenstooten sullen lijden. Soo in Hollant eer als hier tijding is, wat cours dat de Portugeesche gouverneurs sullen houden in Brasyl, Madere, Terceres, Angole, Goa, Cochin, Molucques, sal sulx garen verstaen.

    Den keiserlijcken commissaris10 sal sijne saecken apparentelijck lang slepen om te sien wat daer ommegaet ende vrunden, soo 't mogelijck is, te maecken.

    223

    Nae dat ick uit uEd. brief11 verstae, soo moet in Vrieslant, alwaer ick meende de meesten ijver te sijn voor de vrijheit, niet veel vigeurs sijn. Ick sal 't van verre aensien, mea sine parte aut metus aut spei. Van 't voorstel van de elfjaerige trefves12 heb ick noit eenigh fondament gemaect, maer geloof dat het maer een inventie was van 't hoff van Bruissel om de gemeente van Brabant ende Vlaenderen in goede hoope te houden ende daerdoor oproer te beletten.

    Adres: Mijnheer mijnheer van Reigersberg, raedt in den Hoogen Raide in Hollant, in Den Hage. Port.

    In dorso schreef Reigersberch: Broeder de Groot uyt Paris, den 13 April 1641.

    Notes



    1 - Hs. Amsterdam, UB, coll. RK, H 20i. Eigenh. oorspr. Niet ondertek.
    2 - Mary Stuart, de ‘Princess Royal’, kwam in maart 1642 naar de Republiek.
    3 - Henriette Marie was katholiek gebleven.
    4 - Karl Ludwig van de Palts. Het hs. geeft in plaats van het volgende ‘daer sijne Doorluchticheyt’ een onbegrijpelijk: door sijne Doorluchticheden.
    5 - Een verdrag tussen Engeland en de Republiek kwam niet tot stand (no. 5023 n. 9).
    6 - Namens het huis van de Palts onderhandelden te Regensburg Konrad de Spina en Georg Johann Peblitz (no. 5033 n. 5), namens Beieren voornamelijk de kanselier Bartholomaeus Richel (1580-1649); vgl. ADB XXVIII, p. 805v.
    7 - Sir Thomas Roe (1581-1644). Vgl. DNB XLIX, p. 89-93; A. Ernstberger, Engl. Ansichte zur Weltlage 1641/42, p. 7-10.
    8 - Thomas Wentworth, graaf van Strafford.
    9 - William Laud, aartsbisschop van Canterbury.
    10 - Johann Weichard, graaf Auersperg (no. 5042 n. 6).
    11 - Ontbreekt.
    12 - Zie no. 5135 n. 17.
    Search



    Searchform

    Fulltext search

    Search domain

    Search site
    Search current document

    [text]
    [text]
    [text]