eLaborate
::: eLaborate options :::
    Show pagebreaks
    Show variations
    Letter



    5316. 1641 augustus 9. Aan N. van Reigersberch.1

    Mijnheer,

    Uwer Ed. overcomste zal mij lief zijn, wanneer die zonder uwer Ed. ongemack zal connen vallen.

    Tot trefves in Nederlant heb ick geen hoope. De goede correspondentie die ick mercke te rijzen tuschen Swede ende Brandenburg2 doet mij hoopen een vrede in Duitschlant. Die

    449

    Vrancrijck regieren, zoucken vooralsnoch geen vrede. Maer Swede meene ick dat een eerlijcke vrede niet en zal refuseren ende houde het daervoor dat haer de vrijheit bij secrete acte is gereserveert.

    Den churfurst palsgraef3 dient uit Engelant niet te vertrecken, eer bij [sic] het parlement resolutie sal hebben genomen op de quantiteit van het secours ende middelen om 'tzelve te vinden.

    Van 't getal van schepen ende gelt uit West-Indië in Spaignië gecomen werdt zeer verscheidelijck hier gesproocken. Ick gelove dat men daervan in Hollant zoo goede advyzen zal hebben als alhier. Off de Hollanders bij de Denemarcken betere conditie zullen connen bekomen als de Engelschen,4 twijffele ick zeer. 't Vervolg van de zaecken van Japan5 zal ick gaeren verstaen.

    De huisvrouw van den jongen prins van Orangië6 meene ick niet dat vooralsnoch gereedt is om te komen. Ick meen de bischoppen in Engellant haere naem zullen behouden met weinigh incomen ende noch minder aenzien. De accusatie van d'heer Ren7 dunct mij niet dat veel te beduiden hebben.

    De gemiscontenteerde Fransche princen zijn niet apparent iet in Vrancrijck tewege te brengen ende zullen voortaen gehouden werden als een clein deel van de Spaensche partije.

    9 Aug. 1641.

    Adres: Mijnheer mijnheer van Reigersberg, raedt in den Hoogen Raide in Hollant, in Den Hage. Port.

    In dorso schreef Reigersberch: Broeder de Groot, den 8 [sic] Aug. 1641. Tresves.

    Notes



    1 - Hs. Amsterdam, UB, coll. RK, H 22b. Eigenh. oorspr. Niet ondertek.
    2 - Op 24 juli 1641 was inmiddels tussen Zweden en Brandenburg een wapenstilstandsverdrag gesloten.
    3 - Karl Ludwig van de Palts.
    4 - Het betreft de conferentie te Stade tussen Deense (no. 5259 n. 9) en Staatse (no. 5184 n. 8) onderhandelaars.
    5 - Een eerdere brief van Nicolaes van Reigersberch, vermoedelijk geschreven op 29 juli 1641, zal berichten over Japan hebben bevat. In de Courante 1641 no. 30 dd. 27 juli werd meegedeeld dat het schip Maestricht uit Batavia was gearriveerd met het bericht dat op last van de Japanse keizer een aantal Portugezen was onthoofd en het ‘Logie’ van de Oostindische Compagnie in Japan was afgebroken.
    6 - Mary Stuart, de ‘Princess Royal’, kwam in maart 1642 naar de Republiek.
    7 - Matthew Wren, bisschop van Ely (no. 5011 n. 10), werd in juli 1641 in het Engelse parlement op verschillende gronden aangeklaagd en in januari 1642 in de Tower gevangen gezet.
    Search



    Searchform

    Fulltext search

    Search domain

    Search site
    Search current document

    [text]
    [text]
    [text]