eLaborate
::: eLaborate options :::
    Show pagebreaks
    Show variations
    Letter



    6937. 1644 juli 1. Van P. Pels.1

    Mijnheer,

    Ick en hebbe in eenen gereuymen tijt u. Exc.cie niet geschreven per faute van matterie.2

    De groote armade van Sweden is in de Oostzee3 sonder datter tijdinge compt yets te attenteeren;4 alleen seggen, dat se in Schoonen Cristianopoli te waeter en te lande belagert hebben.5 Men spreckt van nieuw hauwelijck met den coning van Polen met eene France princesse,6 ja eenige rammelen7 nogh overzee, maer dat en kan ick niet aennemen.8

    533

    Den sindicus van Norenbergh, resideerende tot Ween en, seynt mij desen inleggenden brieff, seggende open te sijn tot mijnder lecture, maer is evenwell gesloten.9 Heft mij aen te hauden ome antworde gebeden.

    Ick blijve, mijnheer,

    u. Exc.cie ootmoedige diener,
    Paulus Pels.

    1mo Iulio 1644, Dansick.

    Bovenaan de brief schreef Grotius: Rec. 9 Aug.

    En in dorso: 1 Iulii 1644, Pels. 1 Iulii 1644, P. Pels.

    Notes



    1 - Hs. Den Haag, ARA, Eerste afd., coll. Hugo de Groot, aanw. 1911 XXIII no. 16 (1644, 4). Eigenh. oorspr.
    2 - De laatste bekende brief van Pauwels Pels dateert van 22 april 1644 (no. 6826).
    3 - De Zweedse admiraal Klas Fleming had de haven van Dalarö verlaten. Met een vloot van ongeveer 48 schepen zette hij koers naar de Sont.
    4 - Al geruime tijd hadden de Zweedse rijksraden een aanslag op het Deense eiland Bornholm in hun krijgsplannen opgenomen (Svenska Riksrådets Protokoll X (1643-1644), p. 533).
    5 - Kristianopel werd aangevallen vanuit de Zweedse garnizoensstad Kalmar; vgl. no. 6763.
    6 - De Poolse koningin Cecilia Renata van Oostenrijk was op 24 maart 1644 gestorven. Nog voordat de plechtige begrafenis had plaatsgevonden, sprak men al over de voordelen van een huwelijk van koning Wladislas IV met de Franse prinses Anne-Marie-Louise van Orléans (‘la Grande Mademoiselle’), hertogin van Montpensier.
    7 - Het publiek hield zich bezig met ‘rammelen’ (speculeren) over een verbintenis met de Zweedse kroon.
    8 - Ook de koning zag het liefst koningin Christina van Zweden aan zijn zijde (A.S. Radziwiłł, Memoriale III, p. 190, en Acta pacis Westphalicae; Die Französischen Korrespondenzen I, p. 269). Toen die droom niet uitkwam, liet de Poolse vorst zijn blik vallen op prinses Maria van Gonzaga.
    9 - De ‘heer te Wenen’ (mogelijk de Neurenbergse jurist Jobst Christoph Kreß von Kressenstein of diens collega Tobias Oelhafen) gaf in zijn brieven aan Pauwels Pels regelmatig blijk van een grote nieuwsgierigheid naar de voortgang van het verzoeningswerk van de Zweedse ambassadeur te Parijs; vgl. nos. 6589 en 6762.
    Search



    Searchform

    Fulltext search

    Search domain

    Search site
    Search current document

    [text]
    [text]
    [text]