eLaborate
::: eLaborate options :::
    Show pagebreaks
    Show variations
    Search



    Searchform

    Fulltext search

    Search domain

    Search site
    Search current document

    Letter



    461

    5326. 1641 augustus 17. Aan N. van Reigersberch.1

    Mijnheer,

    Ick heb den coning gevonden te Reims; ben bij zijne Majesteit wel onthaelt ende heb becomen tot voltrecking van de vrijheit van den mareschal Horn2 al wat ick hadde connen begeeren, zoodat ick hoop het effect daervan haest te zien ende mijnheer den marescal te Parijs in te haelen. Den coning zeide mij dat Aires wederom bij den vijant is belegert ende, alzoo ick zeide dat ick wist dat zijne Majesteit een groot leger hadde, zeide dezelve dat hij ging om te zien, aen wien de fortuine van het oorlogh meest sal willen dienen. Den vijant zeer versterckt zijnde door het volck van hertogh Carel3 werdt gelooft te hebben vijfendetwintichduizent man; heeft zich gelogeert in dezelve retrenchementen die de Françoisen hadden gemaect ende niet en hadden geslecht, doordien op de aencomste van den vijant waeren vertrocken vresende voor gebreck van vivres, den vijant daer rondom zoo sterck zijnde. De stadt heeft een storm afgeslaegen ende werdt nu beschoten. Den coning heeft monsieur de Granzé,4 die in Lorraine met eenich volck was getrocken, terugge ontboden ende heef[t] beschreven de edelen van Picardië ende naebuirige provinciën, zoodat men niet en twijffelt, off zijne Majesteit zal zeer haest dertichduizent man bij zich hebben ende doen wat mogelijck is tot bescherming van een plaetze die hem zeer veel heeft gecost.

    't Comt wel te pas dat het accord met den hertogh van Bouillon is gemaect,5 'twelck veel harder voor hem zoude zijn geweest, 't en waere den cours die hertogh Carel nam den coning hadde doen veel geven in gelt ende toegeven in conditiën om van die zijde gerust te zijn. Onder die conditiën is dat het lichaem van den grave van Soissons zal begraven werden bij zijne voorouders, niet geprocedeert werden tegen sijne memoire ende alle die desselves princes partije hebben gevolgt, haere goederen ende vrijheit om in Vrancrijck te comen zullen behouden. Men twijffelt niet, off den coning door de articulen van dit accord wel verzeeckert zijnde van den hertogh van Bouillon, zal denzelve zoecken te herstellen in het gouvernement van Maestricht.

    Gil de Haes6 eet het marquisaet van Baden op. Eenige meenen hij hem zal vougen bij Piccolomini. Erlach7 is nu stil binnen Brisac. In Catelagne zijn gezonden vierduizent man tot verstercking van Lamotte Odincourt8 ende vier galeyen, ses andere schepen aen den eertsbisschop van Bourdeaux.9 Men zegt dat den graef van Harcourt10 eenigh advantage heeft gehadt ontrent Conis. Den hertogh van Guise, zoo haest te Sedan de tijding quam van het accord gemaect bij den hertogh van Bouillon, is van Sedan vertrocken. Maer Virgilio Malvezzi,11 ambassadeur van Spaegnië, ende eene afgezonden van den keizer, neef zijnde van Traumansdorff,12 zijn daer gebleven, totdat den hertogh van Bouillon haer heeft laeten weten dat zij daer niet meer te doen en hadden.13

    17 Augusti 1641.

    462

    't Bastartkindt14 van den grave van Soissons is ten doop gehouden bij mevrouw de gravinne15 ende den hertogh van Longueville ende ridder gemaect.

    Den marescal de la Millerai,16 eer hij vertrock van Aire, had op de vijanden in een rencontre becomen negen vaendelen ende driehondert bagagiewagenen. In een andere rencontre hadden de Fransoisen vernielt ende verjaegt vier compagnie van naturelle Spaignaerden.

    Te Rome heeft den ambassadeur van Spaignië17 naeg[e]laten de ceremoniën te doen die gewoonelijck waeren op den dach van S.te Elis[a]beth,18 eertijds coninginne van Portugael, waerop de Italianen discoursen maecken. In 't rijck van Napels werdt gel[t] gezocht, nieuwe cameren opgerecht, de officiën daervan vercocht, oock een stadt genaemt de S.t Marc. Den grave van Harcourt maect hem meester van het quartier genaemt des Langues. Men hoopt hier op goede tijdingen van Conis ende van Tarragone. Tusschen de Bourgognons van 't hertochdom ende graefschap zijn conferentiën om te comen tot een bestant.

    Wij hooren dat de capitale impositie die bij 't parlement van Engelant is geconsenteert, sal comen tot sesendetwintich millioenen.

    In dorso schreef Reigersberch: Den 17 Aug. 1641.

    Notes



    1 - Hs. Amsterdam, UB, coll. RK, H 22c. Eigenh. oorspr. Niet ondertek. Geciteerd Brandt-Cattenb., Leven II, p. 293, 294.
    2 - Gustav Karlsson Horn (no. 5264 n. 1).
    3 - Karel IV, hertog van Lotharingen. Aire was op 27 juli in Franse handen overgegaan.
    4 - Jacques Rouxel de Médavy, graaf van Grancey (no. 5323 n. 11).
    5 - Overeenkomst, gesloten te Mézières en Sedan, dd. 5 en 6 augustus.
    6 - Gilles de Haes, Vlaming in keizerlijke dienst (no. 5041 n. 20).
    7 - Johann Ludwig von Erlach, goeverneur van Breisach (no. 4994 n. 15).
    8 - Philippe, graaf van La Mothe-Houdancourt (no. 5060 n. 16).
    9 - Henri d'Escoubleau de Sourdis (no. 5121 n. 27).
    10 - Henri de Lorraine, graaf van Harcourt, Frans opperbevelhebber in Noord-Italië (no. 5054 n. 3).
    11 - Virgilio Malvezzi (no. 5323 n. 7).
    12 - Maximilian von Trauttmansdorf (no. 5323 n. 8); zijn neef is niet geïdentificeerd.
    13 - Hierna schreef Grotius alvast: Den 17.
    14 - Louis Henri, prins van Neufchâtel (no. 5315 n. 6).
    15 - Anne de Montafié, gravin van Soissons.
    16 - Charles de La Porte, hertog van La Meilleraye (no. 5101 n. 7).
    17 - Manuel de Moura y Corte Real, markies van Castel Rodrigo (no. 5082 n. 9), of de commissaris Juan Chumacero.
    18 - De feestdag van Elisabeth (Isabel) van Portugal (1271-1336) viel op 4 juli.