eLaborate
::: eLaborate options :::
    Show pagebreaks
    Show variations
    Letter



    2338. 1635 november 4. Van N. van Reigersberch1.

    Mijn Heere,

    Beyde de legers, soowel van den cardinael-infante2 als desen staet, sijn in garnisoen getrocken, het onse meest in de naeste steden van Gelderlant. Sijn Ex.tie3 weet men niet, off wat te Beuren sal verblijven off hier commen.

    Van Alcaeus4 wert noch gesproocken. Limburch is belegert, daer over drie hondert man niet binnen is; over drie, vier maenden meent men niet het is voorsien.

    Dat den hartoch van Bouillon5 papist is geworden, wert gelooft.

    De conynck van Polen6 heeft ront tegens de ambassadeurs van desen staet7 verclaert, genegen te sijn tot het huwelijck van de princesse van Bohemen8; op de naeste diëte te Warsou, die alle dage gehouden wert, sal daervan werden gehandelt. Sonder oppositie van veele sal het niet worden geconsenteert, maer men meent, die het favoriseren sullen prevaleren. Den conynck is recommandabel, naer ons wert gerelateert, van seer veel goede qualiteyten, waeronder de minste niet en sijn, dat het een prins is, die wt sijn eygen oogen siet ende hem niet laet leyden naer de interesten van Romen oft Oostenrijck.

    Den hartoch van Saxen9 is tegens Sweden al in hostiliteyt gecommen.

    318

    Wij verlangen naer tijdingen van daer, soo van het oorloch als van handelynge.

    Mergen gaen ick naer Rotterdam, hoewel niet garen, om niet in uEd. saecken, nu ick alle de heeren meene te huys te vinden, te versuymen.

    Bidde om mijn gebiedenisse.

    Desen 4 Nov. 1635.

    Adres: Mijnheer Mijnheer De Groot, Ambassadeur van de coninginne ende croone van Sweden bij den Alderchristelijckste conynck Tot Paris.

    In dorso schreef Grotius: 4 Nov. 1635 N. Reig.

    Notes



    1 - Hs. Amsterdam, UB., coll. RK., M 6 c. Eigenh. oorspr. Niet ondertek. Tesamen met nos. 2340, 2347, 2350, 2355, 2361 en 2364 beantw. d. no. 2403. Gedrukt Rogge, Br. Nic. v. Reigersb., p. 218.
    2 - Don Fernando; zie over hem IV, p. 412 n. 11.
    3 - Frederik Hendrik.
    4 - Codewoord voor bestand.
    5 - Frédéric Maurice de La Tour d'Auvergne; zie no. 2322, p. 295 n. 16.
    6 - Wladislas VII (IV); zie no. 2335, p. 312 n. 15.
    7 - Rochus van den Honaert, Andries Bicker en Joachim Andreae, die bij het op 12 september 1635 te Stuhmsdorf tussen Polen en Zweden gesloten bestand hadden bemiddeld.
    8 - Elisabeth, oudste dochter van de in 1632 gestorven paltsgraaf Frederik V, de Winterkoning, en Elisabeth Stuart, dochter van Jacobus I van Engeland.
    9 - Johann Georg, keurvorst van Saksen; hij had zich losgemaakt van Zweden en met Ferdinand II de vrede van Praag gesloten (30 mei 1635); vgl. V, p. 292 n. 1.
    Search



    Searchform

    Fulltext search

    Search domain

    Search site
    Search current document

    [text]
    [text]
    [text]